Elokuu 2017: Kuukauden huonekasvi, Aloe

Kestävä, jämäkkä ja erityisen helppohoitoinen: Aloe (virallisesti Aloe vera) on sinertävän vihreä, jäykkälehtinen kasvi. Sahalaitaiset, mehevät lehdet voivat kasvaa jopa 50 cm pitkiksi. Aloe on erityisen sitkeä kasvi, sillä se varastoi vettä ja ravinteita meheviin lehtiin kuivien kausien varalle. Kasvi kukkii kesällä ja auttaa pitämään huoneilman puhtaana. Kaunis ja hyödyllinen kasvi siis.

Aloe vera on mehikasvi ja kotoisin Arabian niemimaalta. Aloen nimi tulee arabian sanasta ‘Alloeh’ joka tarkoittaa ‘kirkas kitkerä neste’. Nimi viittaa lehtien sisällä olevaan viilentävään geelimäiseen nesteeseen. Aavikkokasvina aloen täytyy selvitä ääriolosuhteissa ja kasvin lehdistä onkin löydetty yli 75 ainetta, joiden tehtävänä on auttaa sitä selviämään sekä kuumuudesta että kylmyydestä. Aloen vaikuttavia aineita on tutkittu ja niillä on parantavia vaikutuksia myös ihmisille. Egyptiläiset kutsuivatkin aloeta ‘kuolemattomuuskasviksi’. Aloesta on yli 300 lajia ja niitä voi löytää luonnossa Välimeren ympäristöstä, Indonesiasta, Meksikosta ja Karibialta.

     

Kun ostat aloen: 

  • Aloe ei ole herkkä taudeille, mutta joskus lehtiruusukkeessa saattaa piilotella villakilpikirva. Koska villakilpikirva on hankala torjuttava, kannattaa ostaessa olla tarkkana, ettei kasvissa näy valkoista ‘jauhetta’.
  • Varmista varovasti, että kasvi on tiukasti kiinni kasvualustassa. Liikaa vettä saaneen aloen lehtiruusuke mätänee hyvin herkästi. Osta mielummin hiukan liian kuivassa, kuin liian märässä mullassa kasvava kasvi.
  • Jos aloe on ollut liian kauan vähässä valossa, sen kasvu on honteloa ja väritys haalistunut.

Hoitovinkkejä

Koska aloe on mehikasvi, on sen hoito erittäin helppoa. Kasvi varastoi kosteutta lehtiin ja selviää näin pitkiäkin jaksoja ilman vettä. Kastele aloeta enintään kerran kahdessa viikossa. Anna mullan kuivahtaa kasteluiden välillä. Aloe viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla ja sen voi siirtää kesäksi ulos terassille tai parvekkeelle. Varmista että kasvilla on ulkona suoja sateelta, koska liiallinen märkyys mädättää kasvin melko nopeasti. Lannoita aloeta kasvukaudella kerran kuukaudessa. Aloelle käy hyvin kaktuksille tarkoitetut lannoitteet. Talvella aloe kaipaa lepojaksoa, jolloin kasteluväliä pidennetään ja lannoitus lopetetaan kokonaan. Kun päivät pitenevät ja valon määrä lisääntyy, voidaan kastelua taas lisätä ja aloittaa lannoitus uudestaan.

 

Kuvat ja aihe,

Seuraa ja jaa niin pysyt menossa mukana: