Hengitä hyvin, voi hyvin. Nämä huoneilmaa puhdistavat kasvit parantavat elämänlaatua.

Tässä esitellään kolmea NASA:n tutkimuksissa tehokkaiksi ilmanpuhdistajiksi todettua huonekasvia.

Monilla suosituilla viherkasveilla ja kukkivilla koristekasveilla on kotona tärkeä tehtävä. Sen lisäksi, että kasvit tekevät kodista kodikkaan, ne myös tekevät siitä terveellisemmän ympäristön elää.

Ilmanlaatua huonontavat monet sellaiset arkiset aineet ja asiat, joita ei välttämättä edes tule ajatelleeksi. Hajusteista, pesuaineista, huonekaluista ja jopa talon rakennusmateriaaleista haihtuu huoneilmaan epäpuhtauksia ja kemikaaleja. Sisäilmassa voi olla enemmän epäpuhtauksia ja allergeenejä kuin ulkoilmassa.

Formaldehydi on yleisin huoneilmassa esiintyvä kemikaali, ja sitä on vaikea välttää. Onneksi meillä on käytössä muun muassa seuraavat vihreät filtterit:

1. Saniainen

img_40171
Saniaiset, erityisesti bostoninsaniainen, ovat hyvin tehokkaita ilmanpuhdistajia. Saniaiset viihtyvät valoisalla kasvupaikalla, mutta suojassa suoralta paahteelta. Kasvukaudella saniaisia lannoitetaan joka viikko, mutta näin talvikauden alkaessa lannoituksen saa hiljalleen lopettaa. Säännöllinen suihkutus ja tasainen kosteus pitävät saniaiset kukoistavina.

2. Muratti

muratti
Muratti on todella monikäyttöinen viherkasvi. Se viihtyy kesän ulkona, ja talven tullen se voidaan siirtää puhdistamaan sisäilmaa. Muratti viihtyy melkein missä tahansa, kunhan valoa on saatavilla edes osan päivästä. Satunnainen kastelu ja suihkuttelu silloin tällöin riittävät pitämään muratin tyytyväisenä.

3. Atsalea

atsalea
Atsalea on puhdistaa tehokkaasti ilmaa. Se vaatii kuitenkin vaivanpalkakasi suhteellisen tarkkaa hoitoa. Säännöllinen kastelu ja suihkuttelu varmistavat, että vaikka kukinta lakkaisikin, niin lehvästö pysyy kauniin vihreänä jatkaen tärkeää tyotään. Siirrä atsalea kesäksi pihamaalle puolivarjoon.

Muita tehokkaita ilmanpuhdistajia ovat muun muassa:
– anopinkieli
– limoviikuna
– palmut
– kumipuut
– viirivehka

Tule ostamaan omasi!

Petra Pernu
Mäntsälän Kukka

Linkkejä tutkimukseen:
NASAn tutkimus vuodelta 1989
NASA Clean Air Study, Wikipedia

Kuvat,

Petra Pernu,

flowercounsil-logo

 

Seuraa ja jaa niin pysyt menossa mukana: