Huhtikuu 2018: Kuukauden huonekasvi, Hortensia

Hortensia tuo mieleen valoisat ja lämpimät kevätpäivät. Hortensian romanttinen, värikäs ja muhkea olemus tekee siitä suositun huonekasvin. Tummanvihreät, suuret lehdet ja tähden muotoiset pienet kukat, muhkeissa kukinnoissa, tekevät siitä upean sisustuselementin.

Oikein hoidettuna hortensia on pitkäikäinen kukkija, jonka voi yöpakkasten mentyä siirtää terassille kukkimaan koko kesäksi. 

Ruukkuhortensiat ovat upeita sisustuselementtejä

Hortensiat ovat kotoisin Etelä- ja Itä-Aasiasta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Jotkut lajikkeet kasvavat suuriksi puiksi, kun toiset pysyvät pienikokoisina pensaina. Euroopassa hortensioita on perinteisesti kasvatettu maatiloilla, pitkinä riveinä, vesistöjen läheisyydessä.

Hortensian latinankielinen nimi, Hydrangea, viittaakin kasvin tärkeimpään kasvuvaatimukseen- riittäävään veden (hydra) saantiin.

Hotensiaa on saatavana valkoisena, vihreänä, sinisenä, violettina ja useissa vaaleanpunaisen eri sävyissä. Jotkin lajikkeet vaihtavat väriä kukinnan edetessä. Suurin ero huonekasvina kasvatettavien hortensialajikkeiden välillä ilmenee kukinnoissa.

Hortensiaa on saatavilla monissa eri väreissä

Kukinnot voivat olla muhkeita mättäitä, jotka ovat täynnä pieniä kukkia tai aukinaiset kukat voivat koristaa vain kukinnon reunoja. Kasvumuotoja on myös runsaasti erilaisia.

Hortensiat voivat olla rentovartisia amppelikukkia, korkeita pyramidin mallisia, erittäin runsaskukintoisia muhkeita pikkupensaita tai sirompia ja vähäkukkaisempia.

Kun valitset Hortensian

  • Tarkista että kasvi on ‘tiivis’. Paljas, pitkä varsi on ‘vanhaa’ kasvua

  • Väritön kukinta on ‘raaka’. Kasvissa olisi hyvä olla valmiina väriä. (huom. poikkeuksena vihreäkukkainen hortensia)

  • Tarkista että kukinnot ovat jämäkät ja multa kostea. Roikkuvat ‘löysät’ kukinnot ovat merkki alikastelusta.

    Hortensian kukan monet muodot

Hortensian hoito

  • Hortensia ei siedä kuivuutta. Koita pitää kasvi tasaisen kosteana, koska toistuva kuivuminen lyhentää kukinnan kestoa.

  • Hortensia kaipaa valoa, mutta ei kestä auringonpaahdetta tai kuumuutta. Liian kuuma kasvupaikka heikentää kukintaa ja tekee kastelusta työlästä.

  • Hortensia käyttää paljon energiaa kasvuun ja kukintaan, lannoitetta olisikin hyvä antaa vähintään kaksi kertaa kuukaudessa.

 

Kuvat ja alkuperäinen teksti:

Seuraa ja jaa niin pysyt menossa mukana: