Maaliskuu 2017: Kuukauden huonekasvi, Bromelia

Iloinen, värikäs, trooppinen ja erikoisilla kasvumuodoilla siunattu: Bromelia on jo pitkään ollut yksi eksoottisimmista huonekasvikaunottarista. Aluksi kasvin tötterömäinen lehtiruusuke tai kirjavan värinen kukavarsi ei ollut suinkan suurin syy suosioon, vaan parhaiten tunnetun Bromelia-kasvin, ananaksen, hedelmä. Luonnossa elää yli 1600 erilaista Bromelialajiketta. Kasvutyyppejä ja muotoja on monia, mutta kaikille on yhteistä ruusukkeesta yläspäin nouseva torvimainen kukkavarsi.

 

Kaikki Bromeliat ovat kerran hedelmöiviä ja kuolevat kukittuaan. Pienet vauvakasvit, jotka kasvavat emokasvin rinnalle, kukkivat pari vuotta kasvettuaan.

Lähes kaikki Bromeliat tulevat Pohjois-ja Etelä-Amerikan trooppisilta alueilta, missä ne kasvavat ilmastoltaan hyvin vaihtelevissa olosuhteissa. Bromelioista löytyy monia lajikkeita kuten Ananas, Timanttiananas, Säilätuutti, Kirjohuisku ja Tillandsiat. Luonnossa useimmat näistä kasveista kasvavat epifyytteinä puiden rungoilla ja saavat ravinteet ja veden ilmasta.

Kun ostat Bromeliaa

  • Bromelioita saa monen eri kokoisena, korkuisena ja paksuisena. Kukkavarsi voi olla suora tai haaroittunut. Katso että kukkavarsi on tukeva ja että varresta ei ole vielä tullut esiin paljon pieniä kukintoja, koska silloin kasvin elinkaari lähenee loppuaan.
  • Bromelioissa esiintyy hyvin harvoin ötököitä tai tauteja. Vioitukset lehdissä tai kukkavarsissa johtuvat useimmiten kuljetuksesta, varastoinnista tai kasvin paleltumisesta. Kukka voi myös olla jo ostaessa liian kypsä tai kellastunut.
  • Bromelia täytyy säilyttää aina yli 15 asteen lämpötilassa mutta mielummin lämpimämmässä. Kukka täytyykin talviaikaan pakata erityisen hyvin.

 

 

Hoitovinkkejä

Bromelia on erittäin helppohoitoinen. Sijoita kasvi valoisaan ja lämpimään paikkaan, mutta suojaan suoralta paahtelta. Kesällä voit laittaa Bromelian myös ulos, puolivarjoisaan paikkaan. Lehtiruusukkessa on imukykyisiä karvoja tai suomuja joilla kasvi kerää vettä ja ravinteita. Ruusukkeessa tuliskin pitää aina vettä ja juuristo mielummin kuivahkona. Kerran viikossa kastelu on riittävä. Lehtiruusukkeen vesi olisi hyvä vaihtaa säännöllisesti. Pitkän kukinnan salaisuus on säännöllinen lannoitus noin kerran kuukaudessa.

 

www.funnyhowflowersdothat.co.uk

 

 

Seuraa ja jaa niin pysyt menossa mukana: