Marraskuu: Viherkasvit luo viihtyisyyttä, kun arki siirtyy sisätiloihin

Ensimmäiset pakkaspäivät ja kylmät pohjoistuulet houkuttavat jäämään sohvalle viltin alle. Koiratkin kaivautuvat kainaloon lämmittelemään, eikä aamulenkki houkuta olenkaan. Toppavaatteet ja talvikengät on kaivettu varastoista, mutta kesän jälkeen vie hetken ennen kuin kylmän sään kanssa tulee sinuiksi.

Kun arki siirtyy sisätiloihin, alan taas kiinnittämään enemmän huomiota kodin viihtyisyyteen. Kesällä pölylle, hiekalle, haisevalle koiralle tai satunnaisille vaatemytyille lattialla on helppo ummistaa silmänsä ja marssia pihalle, mutta enää se ei toimi. Aurinko paljastaa kaikki koiran nenänjäljet ikkunoissa ja pölyhiukkaset huoneilmassa ja pyykkikone pyörii nyt joka päivä.

Enää ei voi lykätä lasta kalsarit jalassa pihalle, kun puhtaat vaatteet loppuvat tai pitää koiria ulkotarhassa aamusta iltaan. Kodin viihtyvyyden eteen joutuu näkemään taas vaivaa, mutta onneksi minulla on ihania stressinpoistajia ja viihtyydenlisääjiä jokaisessa huoneessa.

Viherkasvit ovat aina vetäeet minua puoleensa. Lapsesta asti olen kerännyt pistokkaita juurrutettavaksi tai tehnyt kokeita liittämällä eri kaktuslajikkeita kiinni toisiinsa. Kaktus mahtoi kuolla käsittelyn jälkeen, mutta edelleen minulla on kotona kasveja joiden alkuperää voi seurata vuosien taakse.

Joulukaktus jonka äitini on saanut anopiltaan, posliinikukan pistokas Joensuun vanhan Adventtikirkon alttarin takaseinästä, aasinkorvan pistokas Jokelan lukion aulasta, asiakkaalta saatu vanhan kiinanruusun pistokas ja niin edelleen. Minä kiinnyn viherkasveihini, suren hiukan jokaista kuollutta kasvia ja kerron mielelläni kasvieni historiaa kenelle tahansa, joka ei ehdi ajoissa karkuun. Mieheni isä jaksaa aina ihmetellä, miten sisällä voi olla aina lisää kasveja, kun hän tulee käymään kylässä.

Onneksi on tutkittu fakta, että viherkasvit parantavat viihtyisyyttä ihan vain olemalla vihreitä ja kauniita ja mikä parasta myös puhdistamalla huoneilmaa, nostamalla ilmankosteutta ja tuottamalla happea. Minun kotiviidakostani löytyy muutama todella tehokas puhdistaja ja monta ihan vain kaunista viherkasvia.

Meillä täällä maalla, ei tarvitse olla huolissaan huonolaatuisesta ulkoilmasta, mutta kaupunkien keskustoissa tai vilkasliikenteisten teiden lähistöillä ei viherkasvien ilmansuodatuskykyä kannata aliarvioida.

      

Useampikin tutkimus on osoittanut viherkasvien hyödyt sekä kotioloissa, että työpaikalla.

Moni ei tule ajatelleeksi, että kodin ja työpaikan muoviesineiden ja kemiallisesti käsiteltyjen kankaiden, sohvien, mattojen ym. huonekalujen vaikutus huoneilmaan on valtava. Hengitämme ja kosketamme kemikaaleja joka päivä. Tutkimukset osoittavat että esimerkiksi ruukkugerbera poistaa huoneilmasta trikloroetyleeniä ja bentseeniä, joita haihtuu huoneilmaan mm. huonekaluista tai talon pintamateriaaleista.

Lisäksi kasveilla on psykologisia vaikutuksia. Ihminen ei ole vielä niin irti luonnosta, ettei vaistomaisesti reagoisi siihen. Luonnonläheisyys työpaikalla vähentää stressiä ja stressistä aiheutuvia haittavaikutuksia. Luonnon äänet, vihreä maisema ikkunasta tai viherkasvit työtilassa lisää viihtyvyyttä ja työtehoa.

Tutkimus luonnon vaiktutuksesta työstressiin.

NASAn tutkimus viherkasvien puhdistavista ominaisuuksista.

Viherkasvien vaikutus työpaikalla

Kasvien vaikutukset ihmisen hyvinvoinnille

 

Seuraa ja jaa niin pysyt menossa mukana: