Miten tunnistat tuoreet kukat? -5 vinkkiä kukkakimpun ostajalle

Kukkien ostaminen on ihanaa ja itselle tai toiselle ostetut kukat tuovat hyvän mielen. Mutta mitä jos tuoreeksi luultu kimppu ei kestäkään, ja lahjaksi tuotu kukka nuukahtaa jo ennen kun kahvit on juotu? Miten voi tietää ja tunnistaa leikkokukan laadun jos ei ole ammattilainen?

Listasin 5 helppoa vinkkiä, joilla voit olla melko varma että saat hyvälaatuisia kukkia.

 1. Kurkista maljakkoon! Jos vesi on harmaata ja varret limaiset, voit olla varma että kukat eivät kestä. Kukinnosta ei aina heti näe päällepäin miten vanha se on, mutta vesi paljastaa armotta onko kukista huolehdittu asianmukaisesti.

  Leikkokukkien maljakossa pitää olla kirkas vesi ja puhtaat varret.

 2. Varovainen nipistys kukkapohjaan. Kevyt puristus ruusun tai neilikan kukkapohjaan kertoo onko kukalla vielä elinaikaa jäljellä. Jos kukkapohja on napakka ja vastustaa puristusta, on se vielä aukeamassa. Löysä kukkapohja jossa sormet painuvat yhteen ilman vastusta, kertoo että kukka on tiensä päässä. Löysänä heiluvat terälehdet tai notkuva niska ovat myös varmoja merkkejä siitä, että kukka on vanha eikä enää ‘juo’.

  Tuore ruusu on keskeltä napakka.

 3. Kaikki terälehdet tallella. Erityisesti ruusuista voi helposti nähdä mikäli terälehtiä on nypitty pois ja kukkaa yritetty saada nuppuisemman näköiseksi. Ruusussa kuuluu näkyä ensimmäiset, hiukan ruttuiset verholehdet. Verholehtien nyppiminen saa kukan aukeamaan nopeammin ja on helppo konsti saada auennut kukka näyttämään nuppuiselta pidempään.

  Tuoreessa ruusussa on kaikki terälehdet tallella, myös kaikkein uloimmat suojalehdet.

 4. Kirkas keskusta ja terhakat terälehdet. Krysanteemista ja gerberasta/gerministä tietää tuoreuden parhaiten kurkkaamalla keskelle kukkaa. Kukan sisus ei saa olla ruskean sävyinen tai täynnä siitepölyä eikä pohjimmaiset terälehdet roikkuvat. Vartta kannattaa myös kurkata, sillä sekä krysanteemin että gerberan varren täytyy olla sisältä valkoinen, että ne vielä imevät veden kukintoon asti. Uutta imupintaa leikatessa kannattaakin varmistaa, että leikkaa valkoisen johtosolukon näkyviin.

  Tuoreen krysanteemin keskusta on kirkkaan värinen ja terälehdet terhakat.

 5. Vihreät napakat nuput. Inkaliljat, freesiat, eustomat ja harsokukat ovat tuoreena nuppuisia. Vihreät nuput napakan varren päässä ovat tuoreen kukan tunnusmerkkejä. Ruskeat tai keltaiset nuput ja nuokkuvat varret on varma merkki vanhoista tai viallisista kukista.

  Tuoreessa harsokukassa on runsaasti pieniä vihreitä nuppuja ja aukinaiset kukat ovat raikkaan valkoiset.

  Leikkokukat ovat elävää ja hengittävää materiaalia ja voivat toisinaan olla arvaamattomia, mutta tuoreista, huolella hoidetuista kukista sidottu kimppu kestää vähintään viikon, kukista ja hoidosta riippuen. Kysy kukkakauppiaalta hoito-ohjeet ja virkistepussi kukkien mukaan.

  Mäntsälän Kukka antaa kaikille kukille 100% takuun. Mikäli kukat nuupahtavat ennen aikojaan, saat aina uudet tilalle. Kysy tarkempia ohjeita myyjältä kukkia ostaessasi.

-Petra

Seuraa ja jaa niin pysyt menossa mukana: